Burdur şişe yurt içinden ve dışından yoğun talep

06-12-2019

Dokuz yıl önce coğrafi işaret alınmasıyla tescillenen Burdur şiş, bölgenin en önemli damak tadı olarak biliniyor. Doğum yapmamış düvenin kaburga etinin kıyma haline getirilip, tuz ve su ile yoğrulmasıyla yapılan Burdur şiş, bölge halkı tarafından sıklıkla tüketiliyor. Lokantacı Mücahit Özcakka (45), Burdur şişi yurt içine ve dışına kargoyla gönderdiklerini söyledi.

 

Burdur şişe yurt içinden ve dışından yoğun talep

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'nca yapılan başvuru sonrası 2010 yılında Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret alınmasıyla tescillenen Burdur şiş, kenti ziyaret edenlerin aradığı lezzet haline geldi. Burdur'da ilkokul 3'üncü sınıfta garson olarak başladığı lokantacılıkta 35'inci yılını dolduran Mücahit Özcakka, Burdur şişin başka şehirlerde de yapıldığını; ancak kentteki lezzeti vermediğini söyledi.

Burdur şişe yurt içinden ve dışından yoğun talep

Özcakka, "Herkes şiş yapar ama Burdur şişin yerini tutmaz. Burdur şiş Burdur'da yenir. Bu işe sevgini katacaksın. Severek yapacaksın. Pidesiyle unuyla ocağıyla bu işi severek yapacaksın. Bu iş bir sanat" dedi.

'Tuz ve su dışında bir şey katmıyoruz'

Burdur şişe yurt içinden ve dışından yoğun talep

Burdur şişin doğum yapmamış düvenin kaburga etinden yapıldığını, lezzetinin de buradan geldiğini aktaran Özcakka, "Herhangi bir katkı maddesi yok. Kıymaya, tuz ve su dışında başka bir şey katmıyoruz. Burdur şişte baharat yoktur. Kıymayı tuz ve su ile yoğurduktan sonra şişlere takıyoruz. Ocakta pişirdikten sonra servis ediyoruz" diye konuştu.

 

Burdur şişe yurt içinden ve dışından yoğun talep

Türkiye'nin çeşitli illerine kargoyla Burdur şiş gönderdiğini de anlatan Mücahit Özcakka, "Burdur'da yetişen kişi bu şişin hastasıdır. Başka şehirlerde yaşayan hemşehrilerimiz çocukluklarında damak tadını aldıkları şişi özledikleri zaman arıyor. Biz de onların damak tadına uygun olarak şişlerimizi hazırlayıp, kargoyla gönderiyoruz. Kişi Burdur'da yetiştiyse isterse her gün biftek, bonfile yesin çocukluktan gelen Burdur şişin yerini tutmaz" dedi.

Mücahit Özcakka, yurt dışına da kargoyla Burdur şiş gönderdiklerini, Burdur şişten sonra kaymaklı kadayıfın da olmazsa olmaz olduğunu söyledi.

CNN

Aynı kategoriden diğer haberler
İnsanlık 44 yılda hayvanların yüzde 60'ını yok etti! Dünya Doğayı Koruma Vakfı yetkilisi Mike Barrett "Uy...
Hedeflerinize ulaşmak için hazır olun. Hedefiniz ne olursa olsun onu elde etmek için bazı stratejiler var. Anl...
Aşık olmak, işinizde başarıya ulaşmak, spor yaparak vücudunuzu güzelleştirmek istiyor olabilirsiniz, bunların hepsi...
Ay'a ayak basan ilk insan olan ABD'li astronot Neil Armstrong'un eşyaları düzenlenen bir açık artırma...
Çevre bilimciler ilk kez dünya üzerinde denizde ve karada el değmemiş olarak nitelendirilecek bölgeleri...
İşte Hindistan cevizi yağının bilmediğiniz 15 faydası… Hindistan cevizi yağı orta zincirli yağ asitleri (MCFA)'n...
Uzmanlara göre, son dönemlerde görülen pek çok hastalığın nedeni, stres ve kaygı.Kişisel gelişim u...
Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Öztürk “Aşırı soğuk ya da sıcak hava, yüksek nem oranı, fazla kuru hava, ...
Sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız nedeni aslında düşündüğünüzden çok daha farklı ...
Grip aslında sürekli karşılaşılan bir hastalık olduğu için kış aylarında doğal karşılanabiliyor. Ancak devam eden...
Yeni Vizyon 2071 Gençlik Derneği tarafından Erzurum’da düzenlenen Uçurtma Şöleni ve Genç...
Yazmak, okumaktan farklı olarak çok daha ayrıntılı ve bilinmeyen yönlerin ortaya çıkmasıyla sonuçla...
Fransız nanorobotik uzmanlar, yeni bir mikrorobot sistemi kullanarak dünyanın en küçük evini yaptı. Evi...
Kars gravyerinin ünü, Türkiye sınırlarını aşıp Hong Kong’a kadar ulaşıyor. Ona bu şöhreti kazandıra...
En Çok Okunanlar
Magazin.com.tr derleme haberlerden oluşmaktadır. Yayınlanmasını sakıncalı gördüğünüz haberler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.