Doğanın Altın Renkli Şifacısı Sarı Kantaron Otu!

23-07-2019

Hem evde kolayca hazırlanabilen hem de ihtiyaç anında hayatı kolaylaştıran doğadan gelen mucizevi bir bitki sarı kantaron otu…

Sarı kantaron otu; doğanın bize sunduğu mucizevi bitkilerden biridir. Birçok derde deva şifalı bir bitki olduğundan için her evde mutlaka bulundurulması gerekiyor. Bilhassa da evde kolayca yapılan yağını birçok hastalık için kullanmak mümkün.
Son yıllarda adından fazlaca söz ettiren sarı kantaron otu ve otundan elde sarı kantaron çayı ile sarı kantaron yağı hakkında en çok merak edilen bilgileri bu yazımızda sizler için 6 maddede toparladık…

1. Sarı kantaron otu nedir?

Sarı kantaron otu, bilinirliği ve kullanımı Ortaçağ’a kadar dayanan şifa kaynağı olan altın sarısı renkteki çiçeklerinin şemsiye gibi açıldığı çok dallı bir bitkidir. Tıpta kantaron otu ‘hiperikum perforatum’ olarak adlandırılmış. Halk arasında ise; yara otu, kılıç otu, kan otu, kuzu kıran, binbirdelik otu ve mayasıl olarak da biliniyor.
Sarı kantaron otu, Balkanlar ve Avrupa şehirlerinde yetiştirildiği gibi ülkemizde de yaygın bir şekilde bulunmaktadır. En çok da Kazdağları ve Ege bölgemizdeki tarlalarda, yol ve orman kenarlarında rastlanır ve buralarda kolayca yetiştirilir.

2. Sarı kantaron otu nerelerde kullanılır?

Sarı kantaron otu, günümüzde ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor. Dünyada çay, yağ ve hap olarak tüketilse de ülkemizde hap olarak bulunabilirliği pek de mümkün değil.
Doğanın bize sunduğu mucizevi bitkilerinden olan sarı kantaron otundan evde kolayca yağını elde ederek ve çayını hazırlayarak şifa bulmak mümkün.

3. Doğal Antidepresan: Sarı kantaron çayı

Sarı kantaron yağı dışında çay olarak da tüketilince mucizevi faydalar sağlıyor. İçeriğinde hücre yenileyici, antiseptik, antienflamatuar ve antioksidan dışında hyperisin maddesi de bulunduğundan dolayı; mutluluk hormonunun salgılanmasında oldukça etkili bir ottur. Bu sebeple de stres ve depresyonu azaltıyor. Buna bağlı olarak; mide ve sindirim rahatsızlıklarında da rahatlama sağlıyor.
Tek bir fincan çay hazırlarken; 2 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron otu yeterli olacaktır. Bir buçuk fincan kadar suyu kaynatılır. Sarı kantaron otu, bu kaynamış suya eklenir. Üzerini kapatıp 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Elde edilen çayı fincana süzerek konulur ve istenirse birkaç damla limon sıkarak da tüketilebiliyor.

4. Mucizevi etkiler için sarı kantaron yağı yapımı

Sarı kantaron yağını evde yapmak oldukça basit. Elde etmek için sadece sarı kantaron otu, kavanoz, ince tülbent ve bir de saf zeytinyağına ihtiyaç olunuyor. Orta boy bir kavanoz seçilirse; bir demet ot yeterli oluyor.
Öncelikle otun iyice yıkanması ve kurutulması gerekiyor. Kuruması için bir gün bekletmek yeterli olacaktır. İhtiyacımız olan aslında bitkinin sadece çiçekleri olduğundan; çiçekleri saplarından ayırmak gerekiyor. Ancak bu işlemi herhangi bir alet kullanmadan eller ile yapmak önemli.
Kavanoza çiçekleri doldurulur. Çiçeklerin üzerini geçecek şekilde saf zeytinyağı da kavanoza eklenir. Bitkinin çiçeğine göre değişkenlik gösterse de; bu miktarlar ile dolu dolu bir kavanozda kantaron yağı elde edilmiş olunur.
Kavanozun ağzına ince tülbentin konularak kapağı sıkıca kapatılıyor. Bu şekilde 5 gün boyunca güneşte bekletiliyor. Böylece; çiçeklerin özlerinden daha kolay bir şekilde yağ elde ediliyor.
5 günün ardından; tülbent çıkartılıp kavanozun kapağı sıkıca kapatılıyor. 40 gün boyunca hazırlanan bu kavanoz güneşte bekletiliyor. Çiçeğinin sarı olmasından dolayı yağını koyu renkli görünce şaşkınlık yarattığını biliyoruz ve bu konuya da bir açıklık getirmek istiyoruz. Bu bekletilen süre boyunca; sarı kantaron çiçeği özünü bıraktıkça kavanoz içerisindeki sıvıyı giderek koyulaştırıp kızılımsı renge dönüştürüyor.
Sarı kantaron yağının faydalarını detaylıca anlattığımız yazımızı okumak için bu linke tıklayarak okumanızı öneririz.

5. Yağın kullanımı

Sarı kantaron yağındaki; hücre yenileyici, antiseptik, antienflamatuar ve antioksidan içeriği sayesinde; yaralar, güneş yanıkları, romatizma, yanık izleri, akne, kas ve eklem ağrılarında oldukça faydalı doğal bir ilaçtır. Kullanırken dikkat edilmesi gereken husus ise; özellikle yaz aylarında gündüz kullanılmaması gerektiği.

6. Sarı kantaron yağının kullanım süresi

Elde edilmiş olunan koyu renkli yağ, artık güneşli alandan alıp güneş görmeyen bir ortamda saklanmalı. Kullanım kolaylığı açısından cam bir sprey şişeye aktarılabilinir. Hazırlanmış olan bu yağ; uygun koşullarda saklandığında 3 yıla kadar etkisini yitirmez.

LİSTELİST
 

Aynı kategoriden diğer haberler
İnsanlık 44 yılda hayvanların yüzde 60'ını yok etti! Dünya Doğayı Koruma Vakfı yetkilisi Mike Barrett "Uy...
Hedeflerinize ulaşmak için hazır olun. Hedefiniz ne olursa olsun onu elde etmek için bazı stratejiler var. Anl...
Aşık olmak, işinizde başarıya ulaşmak, spor yaparak vücudunuzu güzelleştirmek istiyor olabilirsiniz, bunların hepsi...
Ay'a ayak basan ilk insan olan ABD'li astronot Neil Armstrong'un eşyaları düzenlenen bir açık artırma...
Çevre bilimciler ilk kez dünya üzerinde denizde ve karada el değmemiş olarak nitelendirilecek bölgeleri...
İşte Hindistan cevizi yağının bilmediğiniz 15 faydası… Hindistan cevizi yağı orta zincirli yağ asitleri (MCFA)'n...
Uzmanlara göre, son dönemlerde görülen pek çok hastalığın nedeni, stres ve kaygı.Kişisel gelişim u...
Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Öztürk “Aşırı soğuk ya da sıcak hava, yüksek nem oranı, fazla kuru hava, ...
Sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız nedeni aslında düşündüğünüzden çok daha farklı ...
Grip aslında sürekli karşılaşılan bir hastalık olduğu için kış aylarında doğal karşılanabiliyor. Ancak devam eden...
Yeni Vizyon 2071 Gençlik Derneği tarafından Erzurum’da düzenlenen Uçurtma Şöleni ve Genç...
Yazmak, okumaktan farklı olarak çok daha ayrıntılı ve bilinmeyen yönlerin ortaya çıkmasıyla sonuçla...
Fransız nanorobotik uzmanlar, yeni bir mikrorobot sistemi kullanarak dünyanın en küçük evini yaptı. Evi...
Kars gravyerinin ünü, Türkiye sınırlarını aşıp Hong Kong’a kadar ulaşıyor. Ona bu şöhreti kazandıra...
En Çok Okunanlar
Magazin.com.tr derleme haberlerden oluşmaktadır. Yayınlanmasını sakıncalı gördüğünüz haberler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.