En Güzel Çayı Demlemenin Püf Noktaları

17-12-2018

Özellikle de Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ve farklı farklı aromalarla zenginleştirilebilen çayı demlerken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını biliyor musunuz? İşte size daha iyi bir çaya ulaşmak için yapabilecekleriniz...

Çayın kalitesi
İyi bir çay demlemek için ilk dikkat etmeniz gereken demleyeceğiniz çayın kalitesi. Uzun süre beklemiş, yani bayatlamış çayın lezzeti de diğerlerine göre kötü olacaktır. Çayınızı taze olarak temin etmeye, kuru ve serin bir yerde saklamaya dikkat edin. İsteğinize göre çayın içerisine; tomurcuk, karanfil, portakal kabuğu ve tarçın gibi tatlandırıcılar atabilir ve daha egzotik çaylar elde edebilirsiniz. 

Çok bekletmeyin
Çayı uzun süre ocakta bekletmek, çayın acımasına neden olur. Bu nedenle, çayınızı demledikten sonra kısa bir süre daha bekletip ocaktan alın. Sıcaklığını koruması için ise sıcaklığı iletecek metal bir yüzeye koyabilir ya da üzerine bir örtü örterek buharın çayı sıcak tutmasını sağlayabilirsiniz. Çayı ocakta çok fazla bekletmek ve çok sıcakken tüketmek, gastrit ve ülser gibi bazı mide problemlerine de yol açabilir. Çayı demlerken de çok yüksek sıcaklıkta su kullanmayın. Bu durum çayın tadını acılaştıracağı gibi kanser gibi bazı ciddi rahatsızlıklara da sebebiyet verebilir. 

Su çok kaynar olursa...
Çayı demlerken üzerine ekleyeceğiniz suyun kaynar olmamasına özen gösterin. Isınan suyu, buharı çıkana ve biraz ılıyana kadar bekletip, daha sonra çayın üzerine dökün. Bu işlemden sonra da çayın altını en fazla orta ateşe getirerek işleme devam edin. Çok bekletmeden ocaktan alın ve servis yapın. 

Bardağın önemi
Çayı demledikten sonra cam veya porselen bardaklarda servis etmek sağlık açısından en faydalı olan yöntemdir. Eğer bulunduğunuz ortamda bu şekilde servis edilmiyorsa, sağlık açısından yanınızda termos bulundurarak çayınızı tüketebilirsiniz. 

Sıcaklığa dikkat
Çayı çok sıcakken içmeye çalışmak; dudak, dil ve yemek borusunda yanmalara neden olabilir. Çok sıcak bir sıvı tüketmek dişler için de oldukça zararlıdır. Bu nedenle, çayın yakıcı buharının geçmesini ve biraz ılımasını bekleyip, daha sonra tüketin. Çayı içtikten sonra bir süre çok soğuk bir besin tüketmemeye de özen gösterin.
 

Kaynak: Posta

Aynı kategoriden diğer haberler
Küresel ısınmanın sebep olduğu iklim değişikliği sebebiyle günümüzde severek tüketilen pek ço...
Liçi meyvesi Çin’in güneyinde, Hindistan, Vietnam, Filipinler gibi iklime sahip ülkelerde yetiş...
Ülkemizde Mersin’de üretilen ejder meyvesi yani pitaya güney illerimizdeki çiftçilere geli...
Geçen Pazar İzmir, İstanbul ve yurtdışından gelen şeflerle çok keyifli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.+ F...
Sağlıklı besin kaynaklarından biriside muşmuladır. Mayhoş tadı ile her yiyenin gönlünü çalamayan bu mey...
Japon bilim insanlarının yaptığı açıklama çay ile ilgili çok çarpıcı bir gerçeği ortaya &c...
Okulların açılmasıyla kalabalık ortamda bulunan çocukların hastalıklardan korunması için bağışıklık sist...
Pandispanya yani pasta keki, pastanın taşıyıcı temelidir. Bütün pastaların katmanlarını oluşturan pandispanyanın y&...
Soframızdan eksik etmediğimiz turşunun tam da mevsimiyken birbirinden farklı ve lezzetli turşular kurmak istedik. Üsteli...
Her gün yeni “sağlıklı beslenme” kısıtlamaları ortaya çıkıyor. Ama tüm bu kurallar gerçek...
Damakta unutulmaz bir lezzet bırakmasının yanı sıra başta yüksek lif içeriği, potasyum, demir, folik asit ve kals...
Vitaminlerin, minerallerin vücudumuz için ne denli önemli olduğunu çocukluğumuzdan beri duyduklarımız...
Her ne kadar sağlıksız olduğu için uzak dursak da kızartmaların gönlümüzdeki yeri çok ama &ccedi...
Kinoa, chia tohumu, amarant, avokado ve daha niceleri... Son zamanlarda sağlıklı beslenme trendleri ivmesini hiç d&uum...
Magazin.com.tr derleme haberlerden oluşmaktadır. Yayınlanmasını sakıncalı gördüğünüz haberler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.