Her Gün Kuşburnu Tüketmek İçin 9 Sebep

19-02-2019

Kabul etmek lazım, bazı yiyecekler ne yazık ki sadece işimiz düştüğünde aklımıza geliyor, hele bazılarını sadece grip ya da nezle olduğumuzda hatırlıyor, ancak kış geldiğince mutfağımızın kapısından içeri sokuyoruz.

İşte bu yiyeceklerden biri de kuşburnu.

Oysa birazdan öğreneceklerinizden sonra onu bir gün bile evinizden eksik etmek istemeyeceksiniz, biliyoruz. Zira kendisi sadece kış hastalıkları üzerinde değil birçok konuda tahmin ettiğinizden çok daha etkili.

Hangi konularda mı dediniz?

Buyurun kuşburnunun faydaları ile tanıştıralım sizi.

Kuşburnunun faydaları nelerdir?

Grip ve nezle gibi kış hastalıklarında yardım aldığımız ilk bitki çaylarının başında gelen kuşburnu çayını ayrı tutarsak, aslında kuşburnunun kendisinin faydalarından pek haberdar değiliz. İstiyoruz ki kuşburnunun faydalarını keşfedin, ondan sadece soğuk algınlığına yakalandığınızda değil hep yararlanabilin. Mesela şu özelliklerinden...

Solunum yolu hastalıklarını daha hızlı iyileştiriyor

Kuşburnunun içinde bolca C vitamini bulunduğundan, bu vitamin grip, nezle, bitmek bilmeyen öksürük, burun tıkanıklığı, hatta astım, bronşit, nefes darlığı gibi birçok solunum yolu hastalığı ya da kış rahatsızlığında oldukça etkili.

Yüksek kolesterolün düşmesini sağlıyor

Kuşburnu, içerdiği yararlı maddeler sayesinde kötü kolesterolün de karşısında durabiliyor. Kolesterol seviyesinin dengelenmesinde önemli roller oynayan kuşburnunu böyle bir amaçla kullanacaksanız mutlaka öncesinde doktorunuza danışmanızda fayda var, bizden söylemesi.

Ödem söktürücü bir etki oluşturuyor

Kuşburnu, güçlü antioksidan özellikler gösteren bir besin olduğundan ödem söktürücü, şişlik giderici bir etki oluşturmayı da başarıyor. Böyle bir sorunu olanlara günde 1 su bardağı kuşburnu çayı öneriliyor.

İltihaplı bölgelerin daha hızlı iyileşmesine destek oluyor

Antioksidan etkisi sayesinde vücuttan serbest radikalleri uzaklaştıran kuşburnu, aynı zamanda iltihaplı bölgelerin daha hızlı iyileşmesine de yardım ediyor. Eklem iltihaplanmalarında dahi olumlu etkilerde bulunduğu söyleniyor.

Kansere karşı vücudu koruyor

Kuşburnunun bu antioksidan özellikleri sadece grip, nezle gibi nispeten daha kolay anlatılabilir olarak bildiğimiz hastalıklarda değil, kanser gibi çok daha ciddi rahatsızlıklarda da etkili olabiliyor. Kanserli hücrelerin oluşumunu engellediği gibi var olan zararlı hücrelerin yayılıp çoğalmasının da elinden geldiğince önüne geçiyor.

Kan şekerini dengeleyerek şeker hastalığına iyi geliyor

Tıpkı kolesterolde olduğu gibi kuşburnu, şeker hastalığında da kendine önemli roller ediniyor ve kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor. Bu sayede özellikle yüksek kan şekeri problemi nedeniyle şeker hastası olanların yardımına koşuyor. Tabii yine de düzenli olarak kullanmaya başlamadan önce, her zaman söylediğimiz gibi doktorunuza danışmanızda yarar var.

Böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek oluyor

Kuşburnu içerdiği bazı faydalı asitler sayesinde böbreklerin de sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor. Bu özelliği nedeniyle özellikle böbrek rahatsızlığı bulunanlara öneriliyor.

Kabızlık sorununa çözüm oluyor

Bağırsakların aktivitelerini de etkileyen kuşburnu, kabızlık tedavisinde de önerilen bitkisel yöntemlerden biri.

Sivilceleri yok ediyor, cilt sağlığını koruyor

Yukarıda da sık sık adını andığımız antioksidan özellikleri sayesinde kuşburnu aslında tepeden tırnağa tüm hücrelerimizin temizlenmesinde önemli rol üstleniyor. Hal böyle olunca ciltte oluşan sivilcelere, akne ya da yara izlerine de iyi geliyor. Çok daha ışıl ışıl bir cilde sahip olmamızı sağlıyor. Bunun için düzenli olarak kuşburnu çayı içebileceğiniz gibi, daha hızlı etki görebilmek adına kuşburnu yağını da değerlendirebiliyorsunuz üstelik.

Kuşburnu nasıl kullanılır?

Kuşburnu, bildiğiniz gibi en çok çayı demlenerek tüketilen bir bitki. Kuşburnu çayı nasıl yapılır merak edenler için hemen anlatalım.

Kuşburnu çayı tarifi
Malzemeler:

5-6 adet kurutulmuş yumuşak kuşburnu
1 su bardağı su

Nasıl yapılır?

1 su bardağı suya yaklaşık 5-6 adet olacak şekilde malzemeleri hazır edin. Daha çok kişi için yapacaksanız malzemeleri aynı oranda artırmanız yeterli. Kuşburnu çayını hazırlamak için önce suyu kaynatın, ardından kurutulmuş ama yumuşak olan kuşburnu tanelerini bu suya atıp 10-15 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Son olarak süzüp içinden taneleri ayırın ve dilerseniz içine bal, tarçın gibi bir tatlandırıcı da ilave ederek afiyetle tüketin.

Küçük bir not: Kurutulmuş kuşburnu aldığınızda çok sert yapılı olduğunu fark ederseniz çay yapımı öncesinde 5 dakika kadar kaynamış suyun içinde bekleterek kuşburnularınızın yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

Kuşburnu çayı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için kuşburnu çayını anlattığımız yazımıza da bekleriz.

Peki başka bir kullanımı yok mu? Tabii ki var. Kuşburnu nasıl kullanılır sorusunun diğer cevapları da şöyle: Kuşburnu, marmelatı ya da reçeli de yapılabilen bir malzeme. Aynı zamanda kendisinden sirke, şerbet ya da kuşburnu suyu adı verilen, çay benzeri bir su da hazırlanıyor.

Bunların yanında kuşburnunun yağ haline de aktarlardan kolayca ulaşmanız mümkün oluyor. Kuşburnu yağı, daha çok cilt üzerindeki etkilerini daha hızlı görmek isteyenler tarafından tüketiliyor. Güçlü bir yağ olduğundan kullanırken aynı oranlarda zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılması öneriliyor, bizden söylemesi.


Alıntı

Aynı kategoriden diğer haberler
Küresel ısınmanın sebep olduğu iklim değişikliği sebebiyle günümüzde severek tüketilen pek ço...
Liçi meyvesi Çin’in güneyinde, Hindistan, Vietnam, Filipinler gibi iklime sahip ülkelerde yetiş...
Ülkemizde Mersin’de üretilen ejder meyvesi yani pitaya güney illerimizdeki çiftçilere geli...
Geçen Pazar İzmir, İstanbul ve yurtdışından gelen şeflerle çok keyifli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.+ F...
Sağlıklı besin kaynaklarından biriside muşmuladır. Mayhoş tadı ile her yiyenin gönlünü çalamayan bu mey...
Japon bilim insanlarının yaptığı açıklama çay ile ilgili çok çarpıcı bir gerçeği ortaya &c...
Okulların açılmasıyla kalabalık ortamda bulunan çocukların hastalıklardan korunması için bağışıklık sist...
Pandispanya yani pasta keki, pastanın taşıyıcı temelidir. Bütün pastaların katmanlarını oluşturan pandispanyanın y&...
Soframızdan eksik etmediğimiz turşunun tam da mevsimiyken birbirinden farklı ve lezzetli turşular kurmak istedik. Üsteli...
Her gün yeni “sağlıklı beslenme” kısıtlamaları ortaya çıkıyor. Ama tüm bu kurallar gerçek...
Damakta unutulmaz bir lezzet bırakmasının yanı sıra başta yüksek lif içeriği, potasyum, demir, folik asit ve kals...
Vitaminlerin, minerallerin vücudumuz için ne denli önemli olduğunu çocukluğumuzdan beri duyduklarımız...
Her ne kadar sağlıksız olduğu için uzak dursak da kızartmaların gönlümüzdeki yeri çok ama &ccedi...
Kinoa, chia tohumu, amarant, avokado ve daha niceleri... Son zamanlarda sağlıklı beslenme trendleri ivmesini hiç d&uum...
En Çok Okunanlar
Magazin.com.tr derleme haberlerden oluşmaktadır. Yayınlanmasını sakıncalı gördüğünüz haberler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.