Koku Sorunu Olmadan Pişirebileceğiniz Fırında Balık Çeşitleri

17-12-2018

Eylül ayıyla birlikte balık sezonu açıldı diye bir heyecana kapıldık, birkaç hafta denizin bereketinden az da olsa faydalanmayı ihmal etmedik. Ama heyecanımız sanki kısa sürdü gibi, ne dersiniz?

Artık hepimiz biliyoruz, uzmanlar da her yıl yeniden ve yeniden bize bunu hatırlatıyorlar zaten, haftada en azından 2-3 kez balık yemek sağlığımız açısından oldukça önemli. Balıktan aldığımız omega 3 gibi birçok yararlı maddeyi başka yiyeceklerde bulmamız oldukça zor.

Ama gelin görün ki evde balık pişirmenin zorlukları da yok değil. Pişirmeye başlar başlamaz tüm evi saran kokusu mesela...

E peki ne yapıyoruz, sırf kokuyor diye balık yemekten vaz mı geçiyoruz? Elbette hayır! Vakti gelen, tezgahlarda en çok gördüğümüz, tadını en çok sevdiğimiz balıkları alıyor, onları misler gibi fırında pişiriyoruz!

Sonrası şahane bir balık sofrası, sonrası hoş sohbetler, sonrası mutluluk, sağlık... Mis. 

Böylesi çok daha lezzetli: Fırında uskumru

Tek başına ızgaraya atıp yemek de enfes oluyor ama ne yalan söyleyelim bu hali çok daha lezzetli oluyor. Fırındaki yolculuğunda ona eşlik eden soğan, domates ve biberiye gibi şahane tatlar, limon ve portakal suyuyla hazırlanan mis kokulu sosuyla bu uskumruyu haftada en az bir kez yapıp yemeli.


Her sezon gözde: Fırında palamut

Balık sezonlarının açılışını genelde onunla yaptığımız, tavasına ayrı, ızgarasına ayrı hayran olduğumuz palamut var sırada! Ama bu kez o da fırında.


Suyu içinde kalsın: Çipura

Genelde ızgarasına alışık olduğumuz diğer bir balık da çipura. Ama dedik ya, bu kez koku sorununu tamamen ortadan kaldıralım istiyoruz, balığı fırında, kendi suyunda usul usul pişiriyoruz.


Minik balık sevenlere: Fırında sardalya

"Palamuttu, uskumruydu iyi hoş ama ben ancak küçük balıkları yiyebiliyorum" diyenler mutlaka vardır aranızda. İşte tam da onlar için geliyor...


Sardalya olur da barbun eksik kalır mı: Barbun

Sözü minik balıklara bırakalım dedik, ilk sırayı sardalya kapınca barbun da ona yetişmeden duramadı. Genelde kızartmaya alışık olduğumuz bu lezzet, bizi fırında pişen haliyle de tavlamayı başardı.


En sevilenlerden olur kendisi: Fırında levrek

Büyük balıklar içinde en çok tercih edilenlerden olan, eti yağsız ve son derece sağlıklı levrekleri alıyor, soğan, domates, zeytin ve hatta kapari turşusu gibi ona çok yakışan malzemelerle bir araya getirip fırında enfes bir yolculuğa uğurluyoruz.

Kağıtları çıkarın, lezzet testine başlıyoruz: Kağıtta levrek

Fırında levrek tarifimizi verdik ama farklı alternatiflerden de söz etmeden geçemezdik. Madem levrek en sevdiklerimiz, en çok tükettiklerimiz arasında başka nasıl pişirilebilir bilmeli. Yağlı kağıdın içinde, kendi suyunda misler gibi pişen bu levrek, her sofraya davet edilmeli.


Balık sevdirir: Fırında somon

Ne kadar isteseniz de balık yemekten bir türlü hoşlanmıyorsanız ya da çevrenizde böyle birileri varsa yaklaşın böyle, söyleyeceklerimiz var. Fırında pişip hızlıca hazır oluveren bu somon, en sevmeyen insana bile balık sevdirecek lezzete kavuşuyor.

Balığı tek başına değil de şöyle bolca malzemeyle bir arada pişirince yiyebilenlerdenseniz bu tarif tam size göre! Kuşkonmaz ve mantarın eşlik ettiği somon, bugüne dek yediğiniz tüm balık yemeklerini unutturacak türde.


Biraz farklılık şart: Dil balığı

Belki balık deyince ilk anda aklınıza gelenlerden değil dil balığı ama bu tariften sonra olacak. Uğraşsızca hazır olup fırında usul usul pişmesiyle, mutfağı balık kokutmamasıyla da ayrı bir gönülleri kazanacak.


Değişiklik demişken: Alabalık

Tatlı su balığı olduğu için her mevsim bulunabilen alabalık da tıpkı dil balığı gibi "Haydi balık alalım" deyince akla ilk gelenlerden değil, kabul. Ama bir kez alınca onu hakkıyla yapmayı da bilmeli. Şöyle ona bol aroma katacak enfes malzemelerle buluşturmalı mesela...


Mısır mutfağının özel reçetesiyle: Tahin soslu levrek

Mısır mutfağının pek tanınan, çok sevilen balık tariflerinden biriyle bitiriyoruz listemizi. Sofrada farklılık yaratmak isteyenlere, balığın lezzetini bambaşka bir boyuta taşımak isteyenlere tahinin lezzetini kattığı bu levreği mutlaka denemelerini öneriyoruz.


Lezzet bonusu: Şahane bir balık sofrası kurmaya kararlıysanız seçeceğiniz balık tarifinin yanına yakışır mezeleri, salataları ve tatlıları da ihmal etmeyin, Enfes Bir Balık Sofrası Kurmak İçin Bilmeniz Gereken Nefis Balık Mezeleri ve Tarifleri yazımıza bir göz atın deriz.

Alıntı

Aynı kategoriden diğer haberler
Küresel ısınmanın sebep olduğu iklim değişikliği sebebiyle günümüzde severek tüketilen pek ço...
Liçi meyvesi Çin’in güneyinde, Hindistan, Vietnam, Filipinler gibi iklime sahip ülkelerde yetiş...
Ülkemizde Mersin’de üretilen ejder meyvesi yani pitaya güney illerimizdeki çiftçilere geli...
Geçen Pazar İzmir, İstanbul ve yurtdışından gelen şeflerle çok keyifli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.+ F...
Sağlıklı besin kaynaklarından biriside muşmuladır. Mayhoş tadı ile her yiyenin gönlünü çalamayan bu mey...
Japon bilim insanlarının yaptığı açıklama çay ile ilgili çok çarpıcı bir gerçeği ortaya &c...
Okulların açılmasıyla kalabalık ortamda bulunan çocukların hastalıklardan korunması için bağışıklık sist...
Pandispanya yani pasta keki, pastanın taşıyıcı temelidir. Bütün pastaların katmanlarını oluşturan pandispanyanın y&...
Soframızdan eksik etmediğimiz turşunun tam da mevsimiyken birbirinden farklı ve lezzetli turşular kurmak istedik. Üsteli...
Her gün yeni “sağlıklı beslenme” kısıtlamaları ortaya çıkıyor. Ama tüm bu kurallar gerçek...
Damakta unutulmaz bir lezzet bırakmasının yanı sıra başta yüksek lif içeriği, potasyum, demir, folik asit ve kals...
Vitaminlerin, minerallerin vücudumuz için ne denli önemli olduğunu çocukluğumuzdan beri duyduklarımız...
Her ne kadar sağlıksız olduğu için uzak dursak da kızartmaların gönlümüzdeki yeri çok ama &ccedi...
Kinoa, chia tohumu, amarant, avokado ve daha niceleri... Son zamanlarda sağlıklı beslenme trendleri ivmesini hiç d&uum...
Magazin.com.tr derleme haberlerden oluşmaktadır. Yayınlanmasını sakıncalı gördüğünüz haberler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.