Muşmula Mı?

19-02-2019

Sağlıklı besin kaynaklarından biriside muşmuladır. Mayhoş tadı ile her yiyenin gönlünü çalamayan bu meyvenin faydaları çok fazladır. Muşmulanın faydaları nelerdir? Muşmula çayı nasıl demlenir? Muşmula marmelatı nasıl yapılır?

Muşmula halk dilinde döngel ya da yörelere göre töngel diye adlandırılan aslında pek fazla sevilmeyen bir meyvedir. Ancak bu meyvenin faydası oldukça fazladır. A, C, B1 ve B2 vitaminleri açısından zengin olan muşmula, bağırsak ve böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Diyabet yani şeker hastalığı olanlara da aşırı fayda sağlayan bu meyve, karaciğere de fayda sağlayarak zehirli maddelerden korunmasını sağlar.

Hafif mayhoş bir tadı olan muşmula gülgiller familyasının bir ferdidir. Muşmula ağacı klasik ağaçlara benzemez iki-üç metreye kadar uzayabilmektedir. Kış aylarında yaprak döken, eğri büğrü gövdeli, dallı budaklı küçük bir ağaçtır. Çiçekleri beyaz veya pembe renklidir. Meyvesi, buruk ve hoşa gitmeyen bir tattadır. Etlidir. 5 bölmesi vardır. İyice olgunlaştıktan sonra tüketilir.

Muşmulanın ana vatanı: Japonya

Muşmula tarihte ilk olarak Japonya’da üretilmiştir. Hindistan, Ukrayna, Moldova ve dünyanın başka birçok ülkesine de adapte olmuştur. Ülkemizde ise yaygın olarak Karadeniz bölgesinde bilinir. Karadeniz bölgesinde yaz aylarının sonuna doğru çıkan muşmula meyvesinin hasadı Ekim sonu, kasım ayı başları gibi başlar. Muşmulanın sağlık açısından bir çok faydası olduğuna inana Karadeniz halkı muşmula pekmezi, muşmula sirkesi, muşmula reçeli gibi ürünler hazırlayarak yıl boyunca tüketirler. Bunun yanında muşmula yaprağı çayı, muşmula çekirdeği tüketimini bazı hastalıklara faydalı olduğuna inanırlar.

Muşmula cinsleri bölgeye değişebilir. Bazı bölgelerde kırmızıya çalan renkte olurken bazı kesimlerde açık yeşil renkleri olur. Fakat muşmulanın tadı genelde aynıdır. Kıllımsı muşmula kabuğunun içerisinde beyaz renkte elmanın içini andıran tabaka bulunur, merkezinde ise muşmula çekirdeği vardır.

Muşmulanın besin değerleri nelerdir?

Muşmula; potasyum, folik asit, demir,kalsiyum, fosfor, magnezyum ve diyet lifi açısından oldukça zengin bir kaynaktır. A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra %12 oranında invert şekeri ve %5 sakaroz oluşturmaktadır. Muşmulanın 100 gramında 49kcal kalori bulunmaktadır.

Faydaları 

  • Muşmulanın sakinleştirici özelliği vardır.

  • Serinletici özelliği ile vücuda ferahlık verir.

  • Susuzluğu azaltır.

  • Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardımcıdır;

Muşmula yaprağı kaynatılarak içildiğinde böbrek taşlarının oluşmasını engelleyebilir. Böbrek sorunları yaşayan kişilerde farklı sonuçlar verebilidğinden böbrek hastalarının bu durumu doktorlarına danışmalarını öneririz. Bazı sağlık uzmanları muşmulanın maydonoz kökleriyle iyice öğütülerek tüketilmesinin böbrek taşlarını düşürebileceğini savunmaktadır.

  • Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur;

Muşmulanın faydası arasında ilk gösterilecek özelliği sindirim sistemine faydalarıdır. Muşmula bağırsak hareketlerini arttırarak sindirim sistemine katkıda bulunur. Bol miktarda C vitamini içeren muşmula sindirim sistemi organlarının sağlığını korur.

  • İltihap giderici özelliği vardır. Antioksidan özelliği ile zararlı toksinleri yok etmede birebirdir;

Bağırsaklarda meydana gelen iltihaba karşı muşmula faydalıdır, düzenli olarak muşmula çayı tüketmek bağırsakları değişik enfeksiyon hastalıklarından korumaya yardımcı olabilir.

  • Kan dolaşımını düzene sokar;

Muşmula kan dolaşımını hızlandırarak metabolizmanın artmasını sağlayabilir. Böylece vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olabilmektedir.

  • Sinir sistemine faydalıdır;

Düzenli olarak muşmula tüketimi, merkezi sinir sistemine iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırdığından dolayı beynin daha düzenli oksijen almasına yardımcı olur. Böylece zihin üzerinde olumlu etkiler sağlar.

  • Zayıflamaya yardımcı olur;

Muşmula zayıflamaya iyi gelir. Bağırsak hareketlerini arttırarak zayıflamaya engel olan unsurların ortadan kalkmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı muşmula hoşafı tüketimi kilo vermek isteyenler tarafından yaygın olarak tüketilir. Muşmula hoşafı, boşaltım sisteminin hareketlerini arttırırken su içerdiğinden dolayı bünyenin su kaybını önler.

  • Vücuda enerji verir;

Muşmula hastalıklara faydaları yanında Anadolu da yaygı bir şekilde yemeklerde enerji sağlaması için kullanılır. Muşmula tatlısı, muşmula turşusu ve aynı şekilde kuru muşmula yıl boyunca tüketilir. Bunun nedeni muşmulanın enerji verici özelliğinin olmasıdır. Sabahları güne muşmula ürünleri ile başlamak stresi azaltır, direnci arttırır.

  • Muşmula A vitamini içerdiğinden dolayı göz sağlığını korur.

  • Muşmula çayı, bronşit ve astım hastalıklarına iyi gelebilir. Astım ataklarının şiddetini azaltır.

  • Öksürüğe iyi gelir.

  • Yaprakları karaciğere fayda sağlar. Ciğerleri zehirli maddelerden korur.

  • Cilt kanserini tedavi edici özelliktedir.

  • Depresyon tedavisinde kullanılır.

  • Mide bulantısı ve kusmaya karşı tedavi eder

  • Hamile hanımlara özellikle tavsiye edilmektedir. Düşük yapma tehlikesi olanlar tüketmelidir.

  • Ana karnındaki ceninin düşmesini önler.

  • Bel ağrılarını giderir.

  • Şeker hastalığı ve diyabete karşı iyi gelir.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • İshali keser.

  • Gut hastalarına önerilmektedir. Gut hastalığını tedavi edici özelliğe sahiptir.

  • Dizanteri hastalığına yakalanma riskini önler.

  • Mideyi güçlendirerek, mide hastalıklarının önüne geçer.

  • Sindirimi kolaylaştırır.

  • Muşmula çekirdeğinin idrarı artırıcı etkisi vardır.

Muşmula çayı nasıl yapılır?

Hazırlanışı;

  • Bir avuç muşmula

  • Bir litre su

  • Bir miktar bal

Öncelikle bir litre suyun içine bir avuç muşmula ekleyelim. Biraz kaynatıp süzdükten sonra, içine bir çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz. Oldukça etkili olan muşmula çayı tarifi günde üç öğün birer bardak içebilirsiniz.

Kilo vermek için ideal karışımlar arasında olan muşmula çayı, yağların yanmasını da sağlayacaktır.

 

Muşmula marmelatı nasıl yapılır?

Hazırlanışı;

  • 5 kilo muşmula

  • Yarım kilo toz şeker

Öncelikle muşmulalar bol su ile yıkanır. Yumuşak olmayan muşmulaların dip kısımlarını ise bıçak kullanarak alın. Olgunlaşmışsa yani yumuşaksa süzgeçten ezerek geçirin. Daha sonra kaynama kabına alarak üzerine toz şekeri ekleyin. Yaklaşık 1 saat devamlı karıştırarak pişirin. Pişerken karıştırmaya özen gösterin yoksa altı tutabilir. Ardından oda sıcaklığında ki kavanozlara doldurarak ağzını sıkıca kapatın. Hava almaması için kavanozları ters çevirerek uzun süre muhafaza edilebilir. Kontsantre besleyici bir besin olan muşmula marmelatı sulandırarak içilebileceği gibi, kahvaltılık marmelat olarak tüketilir.

 

Muşmulanın zararları nelerdir?

Muşmulanın faydalarından yararlanabilmek için aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerekmektedir. Her besinin fazlası bünyeye zararlıdır.

  • Aşırı miktarda muşmula tüketmek sindirim sistemini olumsuz etkiler.

  • Şişikinlik, kusma, hazımsızlık gibi zararları olabilir.

  • Etkili idrar söktürücü olan muşmula çekirdeğini aşırı tüketmek su kaybına neden olur.

Hamilelik döneminde muşmula tüketimi hakkında farklı görüşler vardır. Bazı kaynaklar muşmula tüketiminin gebelik döneminde düşük yapmayı engellediğini savunurken, bazı kaynaklar ise muşmulanın düşüğe neden olduğunu yazmaktadır. Bu yüzden en doğrusu doktorunuza danışmak veya güvenli tarafta kalmak için gebelik döneminde muşmuladan uzak durmak.

Kaynak .   :    Yasemin.com

 

Aynı kategoriden diğer haberler
Küresel ısınmanın sebep olduğu iklim değişikliği sebebiyle günümüzde severek tüketilen pek ço...
Liçi meyvesi Çin’in güneyinde, Hindistan, Vietnam, Filipinler gibi iklime sahip ülkelerde yetiş...
Ülkemizde Mersin’de üretilen ejder meyvesi yani pitaya güney illerimizdeki çiftçilere geli...
Geçen Pazar İzmir, İstanbul ve yurtdışından gelen şeflerle çok keyifli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.+ F...
Sağlıklı besin kaynaklarından biriside muşmuladır. Mayhoş tadı ile her yiyenin gönlünü çalamayan bu mey...
Japon bilim insanlarının yaptığı açıklama çay ile ilgili çok çarpıcı bir gerçeği ortaya &c...
Okulların açılmasıyla kalabalık ortamda bulunan çocukların hastalıklardan korunması için bağışıklık sist...
Pandispanya yani pasta keki, pastanın taşıyıcı temelidir. Bütün pastaların katmanlarını oluşturan pandispanyanın y&...
Soframızdan eksik etmediğimiz turşunun tam da mevsimiyken birbirinden farklı ve lezzetli turşular kurmak istedik. Üsteli...
Her gün yeni “sağlıklı beslenme” kısıtlamaları ortaya çıkıyor. Ama tüm bu kurallar gerçek...
Damakta unutulmaz bir lezzet bırakmasının yanı sıra başta yüksek lif içeriği, potasyum, demir, folik asit ve kals...
Vitaminlerin, minerallerin vücudumuz için ne denli önemli olduğunu çocukluğumuzdan beri duyduklarımız...
Her ne kadar sağlıksız olduğu için uzak dursak da kızartmaların gönlümüzdeki yeri çok ama &ccedi...
Kinoa, chia tohumu, amarant, avokado ve daha niceleri... Son zamanlarda sağlıklı beslenme trendleri ivmesini hiç d&uum...
En Çok Okunanlar
Magazin.com.tr derleme haberlerden oluşmaktadır. Yayınlanmasını sakıncalı gördüğünüz haberler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.