Şöyle kocaman kabarmış bir kek tarifi için mutfağa girdiniz. Çay demlenirken muhteşem kek hamurunu hazırladınız. Son malzemeleri bir bir eklerken kabartma tozunun olmadığını fark ediyorsunuz. Peki ama şimdi bu kek nasıl kabaracak? Çekmecenin diplerinde kalmış bir paket karbonat size oradan göz kırpıyor. Genellikle temizlik amacıyla kullanıyordunuz onu. Bu amaçla alıp bir köşede unutmuştunuz. Bu şahane kek boşa gitmesin diye düşünmeden içerisine bir miktar karbonat koydunuz ve sonucu beklemeye koyuldunuz.
Fırından ne çıkacağından biraz şüphelisiniz. Hiç şüphe etmeyin. Gelin bize bu işin aslını astarını anlatalım. Mutfakta kabartma tozu bulamadığınızda karbonat, karbonat yoksa kabartma tozu kullandığınızda ne gibi farklılıklar olacağından bahsedelim biraz. İkisi birbirine çok karıştırılan karbonat ve kabartma tozu arasındaki farklara da şöyle bir göz atalım.
Kabartma tozu ve karbonat arasındaki farklar
Her ikisi de kabartıcı özellik taşıyan malzemeler ve birinin yokluğunda diğer devreye girip kabartma görevini üstlenebiliyor. Ancak hangisi hangi tarife daha çok yakışır, aralarında ne gibi farklar var merak edenleriniz için hemen anlatmaya başlayalım biz. Özellikle her kabartma tozu ya da karbonat olmayan durumlarda bu iki malzemeyi birbirinin yerine kullanmamız gerektiğinin de altını çizelim.
Kabartma tozu ve karbonat arasında yapısal olarak çok ciddi farklar mevcut. Karbonatın içerisinde saf sodyum bikorbonat olarak bilinen kimyasal bir madde bulunuyor. Saf sodyum bikorbonat oldukça güçlü bir yapıda olduğu için doğru miktarlarda kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde çok fazla kabararak hamurlarınızın tadını bozabiliyor. Karbonat, özellikle içerisinde asidik bir madde olan tariflerde kullanılması gereken malzemelerden. Nedir bu asidik malzeme? Örneğin; bir miktar limon suyu, sirke gibi daha asitli yapıda malzemelerin bulunduğu tarifler olarak düşünebilirsiniz.
Karbonat bu malzemelerle tepkimeye girerek karbondioksit açığa çıkarır ve hamurunuzun kabarmasını sağlar. Evde kabartma tozu olmadığı durumlarda karbonat kullanmak isterseniz, tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar kullanmamaya özen gösterir. 1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz. O tariflerin içerisine 1,5 - 2 çay kaşığı kadar karbonat ilave edip, üzerine birkaç damla limon suyu ilave ederek etkisini ortaya çıkarın. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır.
Kabartma tozu ise karbonat ve bir tür kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde edilen bir madde. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmuyor. Kabartma tozunun kullanıldığı tarifler daha yumuşak kıvamlı oluyor. Kurabiyeler karbonatta olduğu kadar kıyır kıyır olmasa da ağızda dağılıyor.
Birbirinin yerine kullanırken nelere dikkat etmeli?
Kabartma tozu yerine karbonat kullanırken mutlaka limon suyundan destek alın. 1 paket kabartma tozu yerine maksimum 2 çay kaşığı karbonat kullanın. Karbonat yerine kabartma tozu kullanacağınız durumlarda içerisindeki asidik maddenin miktarını azaltın. Her ikisinin arasındaki farklar bu şekilde. Kullanırken ölçülere ve seçtiğiniz tariflere aman dikkat!
Alıntı