Her ne kadar sağlıksız olduğu için uzak dursak da kızartmaların gönlümüzdeki yeri çok ama çok başka. Anne elinden çıkmış patates kızartmaları, üzerine bolca sos gezdirilmiş şakşukalar, soslara banıp banıp yenecek tavuklar... Her biri ''Keşke hiç kalorisi olmasa da hep yesek'' dediğimiz lezzetlerden. Bu kızartmaları yaparken ve yerken en büyük sorunumuz ise çok fazla yağ çekiyor olmaları. Kızarmış patlıcan ya da kızarmış köfte değil de yağ yiyormuş hissi verdiğinde pek mutlu olamıyoruz haliyle.
Oysaki kızartmanın lezzetini artırmak ve daha az yağ çekmelerini sağlamak için püf noktaları var. Bu püf noktalarını çok pratik bir şekilde uygulayabilir, kızartmalarınızı yağ çekmeden keyifle tüketebilirsiniz. Tavuktan balığa, sebzelerden hamur işlerine kadar yağ çekmemeleri için püf noktaları karşınızda.
Kızartma yapmaya geçmeden önce bilmeniz gerekenler
İşin başında dikkat etmeniz gerekenler var. Hemen sıralayıp diğer püf noktalarına geçelim. Öncelikle mutlaka ama mutlaka ısıya çok dayanıklı yağlar seçin. Bir yağın dayanma süresi ne kadar fazlaysa pişirdiğiniz şeyin lezzeti o kadar artar. Aksi takdirde yağ yanar ve dilediğiniz sonuçları elde edemezsiniz. Bu yüzden zeytinyağı, fındık yağı, yer fıstığı yağı ya da diğer dayanma süreleri daha yüksek yağları tercih ederek kızartma işlemine geçin.
Isıya dayanıklı, yanmayan, yapışmayan araç gereçler kullanmaya özen gösterin. Kalın tabanlı tavalar ya da yine kalın tabanlı, derin sos tencereleri kızartma için uygun olacaktır. Yağı ocağa koyduktan sonra çok iyi bir biçimde kızdırın. Kızdırmadan ürünleri attığınızda dilediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz. Ürünlerin tamamını birden pişirmek yerine azar azar pişirmeye özen gösterin. Tamamını birden pişirmeye çalıştığınızda yağın kendi içindeki sıcaklık değişimleri nedeniyle verimli sonuçlar alamayabilirsiniz.
Patates kızartmasından patlıcanına kadar tüm sebzeler için geçerli püf noktaları
Mutfaklarımızda en çok kızarttığımız sebzeden, patates kızartmasından başlayalım anlatmaya. Patateslerinizin taze, yeşillenmemiş patateslerden olduğundan mutlaka emin olun. Bayat bir patates pişmek için daha fazla süreye ve daha fazla yağa ihtiyaç duyar. Yağın içinde kaldıkça yağ çekecekler ve dilediğiniz kıvamda olmayacaklardır. Ardından seçtiğiniz patatesleri soğuk suyun ve bol tuzlu suyun içerisinde bekletin mutlaka. Bu şekilde daha az yağ çekerler. Soğuk su mühim. Güzelce kızmış yağın içine atın ve çok da yüksek olmayacak bir ateşin üzerinde kısa sürede pişirmeye çalışın. Yukarıda belirttiğimiz püf noktalarına da dikkat ederseniz hem çıtır çıtır hem de yağ çekmemiş patates kızartmalarınız hazır.
Gelelim patlıcana ve kabağa. Aslında her ikisinin de püf noktalar birbirine çok ama çok benziyor. Ama patlıcan kabağa nazaran daha fazla yağ çektiği için birkaç noktada ayrılıyor. Öncelikle patlıcanı alacalı soyarak henüz doğramadan tuzlu soğuk suyun içinde mutlaka dinlendirmek gerekiyor.
Ardından dilimleyip tekrar tuzlu soğuk suyun içinde bekletin. Kızartma aşamasına geçmeden önce fazla sularını süzdürün hatta üzerinde kalan suları da kağıt havlu yardımıyla silin. Kuru bir şekilde yağın içine atın ki ısı dengesini bozmasın ve fazla yağ çekmesin. Patlıcan çok hızlı bir şekilde pişen bir ürün. O yüzden kızgın yağa atın ve birkaç dakika içinde kevgir yardımıyla çıkarın. Fazla yağlarını mutlaka süzdürerek çıkarın. Kabaklar için de patatesler için uyguladıklarınızı yapabilirsiniz.
Biberleri, domatesleri hatta bamyaları dahi kızartırken paneleyerek kızartırsanız daha az yağ çekerler ve formları da bozulmamış olur. Ayrıca sebze kızartırken daha az yağ çekmesini isterseniz içerisine 1 tatlı kaşığı kadar sirke koyabilirsiniz. Bu şekilde yağ sebzelerin içerisine işlemeyecek ve nefis bir kıvamları olacaktır.
Hamur işi kızartırken aman bunlara da dikkat edin
Mutlaka ama mutlaka oda sıcaklığına gelmiş ürünleri kullanın. Dolaptan çıkardığınız böreği çat diye kızgın yağın içerisine atmayın. Oda sıcaklığına gelsinler sonra kızgın yağın içine atarsınız. Aksi takdirde yaralanmalara ve yanıklara varacak kadar ciddi sonuçları da beraberinden getirebilir. Hamur işlerini çok kızgın yağın içinde kısa sürede pişirmeye özen gösterin. Bu şekilde hızlı pişerler ve tam kıvamında olurlar.
Hamur işlerinizi ilk kez kullanacağınız yeni bir yağda pişirmeye de özellikle dikkat edin. İkinci kez kullanılmış yağlarda ne kadar dikkat ederseniz edin yağı içine çekecektir. Çıkarırken mutlaka bir maşa ya da kevgirden yardım alın. Fazla yağlarını güzelce süzdürmeden yağın içinden almayın.
Daha çıtır çıtır, az yağlı tavuklar, etler için bunları bilin
Yukarıdakilere ek olarak tavuk kızartırken mutlaka güzelce marine edip, paneleyin. Bu şekilde hem daha az yağ çeker hem de dışı da çıtır çıtır olur. Tavukları da mutlaka doğru ateşte, ısıya dayanıklı bir pişirme gerecinin içerisinde pişirin. Çıtır çıtır tavukların püf noktaları için de şuraya göz atın deriz: Nar Gibi Kızarmış Çıtır Çıtır Tavuklar İçin Mutlaka Bilmeniz Gereken 11 Püf Noktası
Köfte pişirirken asla dinlendirmeden yağın için hop atıyor, köftelerin kurumasına neden oluyorsunuz. Köftenin harcını yaptıktan sonra ve şekil verdikten sonra da mutlaka ama mutlaka dinlendirmeye özen gösterin. Köfte pişirirken kurutmamak ve o hatalara düşmemek için de sizi şuraya alalım: Evde Köfte Yapan Hemen Herkesin Düştüğü 8 Pek Tatsız Hata
Bu kadar anlattık. Peki ya kızartma kokusu nasıl geçer? Ona da yanıtımız var. Şuradan buyurun: Kızartmaların Tüm Evi Saran Kokusundan Kurtulmanıza Yardımcı 10 Pratik Bilgi
Şimdi gelsin daha az yağlı, çıtır çıtır olmuş patlıcanlar, köfteler, patatesler...
Alıntı