Süpermodel ve hayırsever Natalia Vodianova, kadın sağlığını, seçimlerini ve haklarını ele almak için UNFPA (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu) ile anlaştı. 25-26 Ekim tarihleri arasında Antalya'da gerçekleşecek Let’s Talk! 2018, Davos (Dünya Ekonomik Forumu) kabilinde bir konferans olacak. 5 çocuk annesi -dalmaçyalı bluzu ve Chanel incileriyle- Burberry defilesi öncesi bir yandan çayını yudumlarken, Vogue Londra editörü Ellen Burney'e şu soruyu yöneltiyor: "Şimdiden çok güzel gelişmeler var; fakat bu süreci nasıl hızlandırıp daha çok sesimizi duyurabiliriz?" Kadınların adet dönemlerini takip edebildikleri Flo uygulamasını kuran Rus model, farkındalık yaratabilmek için Izabel Goulart ve Emily Ratajkowski gibi modellerle kısa diyaloglardan oluşan bir seri çekerek sesini duyurmaya başlamıştı. Ve şimdi çıtayı iyice yükselten başarılı model kendi kurduğu dijital yardım platformu Elbi ile Maxx Royal Resorts Kemer'in ortaklaşa düzenleyeceği Let’s Talk! 2018 konferansında hükümet yetkilileri, politikacılar ve aktivistlerle özel ailevi konulardan kadın şiddetine kadar uzayan toplumsal meselelere kalıcı çözümler üretecek.
Özel yetenekleri olan engelli insanlar için kurulan küresel spor hareketi "Özel Olimpiyatlar", Vodianova'nın hedefine ulaşması açısından büyük bir anlam taşıyor. "Biz de onların dünyasına dahil olmak istiyoruz. Herkes gibi onların da aile kurma, düzenli bir yaşam sürme istekleri var. 'Evlenip çoluk çocuk sahibi olmamalılar' tarzı cümleler duymak bizim gibi ailelere çok zarar veriyor." (Vodianova'nın kız kardeşi otizme ve serebral palsine sahip) Dolayısıyla Vodianova bu tip konularda oldukça hassas ve bir o kadar da tutkulu. Bu konuda sesini duyurabildiği nadir anlardan biri de elinde pediyle çektiği Instagram fotoğrafıydı. Menstrüel sağlığının Hint sözcüsü Arunachalam Muruganantham'ı, nam-ı diğer Pad-Man'i desteklemek amaçlı paylaştığı pedli fotoğrafı sosyal medyada epey ses getirmişti. "Hayatımda hiç bu kadar çok insanla aynı anda etkileşime girmemiştim. %2 iyi bir başlangıç sayılır. Sesimizi daha çok duyurmalıyız. Geriye kalan %98'lik kısım için merak uyandıracak ne yapılabilir? Tuvalette selfie?"
Onu hep bir tık öteye taşıyan bu gelişmeler Natalia Vodianova'yı daha sağlam adımlar atabilmesi için kadın sağlığı istatikleri üzerine kapsamlı araştırmalar yapmaya yöneltti. "Fabrikada çalışan kadınların %75'i adet dönemlerinde verimli olamıyor, bu dönem bazılarımız için 10 gün sürüyor, gelirinizin neredeyse üçte biri 10 günde yanıyor." Ve devam ediyor: "Hindistan'daki kız çocuklarının %45'i 6. sınıfa kadar gelemeden aileleri onları evde tutmayı istedikleri için okulu bırakmak zorunda kalıyor. Aslında bu ailelerin çoğu, kızları regl olduklarında duyduğu utanç yüzünden kızlarını okuldan alıyor. Ve Hindistan'daki kızların %10'u, adetleri ilk başladığında bunun müthiş bir yanlışlık olduğuna inanıyor çünkü aileleriyle bu tarz konuları paylaşamıyorlar bile. Biz cinsiyet eşitliği için savaşıyoruz. Fakat burada çok önemli bir noktayı görmezden geliyoruz; eşimizle ya da çocuklarımıza kadın doğası üzerine konuşabilmek için doğru kelimeleri seçemiyoruz. Önce bunu öğrenerek işe başlamalıyız," diyor. "Bize kim olduğumuzu ve nasıl davranmamız gerektiğini söyleyen eski fikirlere hapsolduk. Kadın vücudu kutsaldır ve hayat verir. Bu proje insanlığın geleceği için hayati bir mesele taşıyor."
Alıntı