Şarkıcı, söz yazarı ve ünlü müzik grubu Queen’in solisti olan Britanyalı Freddie Mercury, asıl adıyla Farrokh Bulsara, 5 Eylül 1946’da Zanzibar'da doğdu.
Mercury, Hindistan Bombay'da bir yatılı okulda okudu ve bu okulda piyano çalmayı öğrenerek ilk grubu olan The Hectics’e katıldı. Çocukluğunun büyük kısmını Hindistan'da büyük annesi ve teyzesi ile geçirdi. Zanzibar'a dönmeden evvel St. Mary's Lisesi'nde eğitimini tamamladı.
Zanzibar'daki 1964 devrimi nedeniyle, 17 yaşında iken ailesi ile birlikte Birleşik Krallık'a taşındılar.
Freddie Mercury, geniş kitlelerce rock müziğin en büyük vokalistlerinden biri olarak kabul edildi. Hatta bilimsel olarak kanıtlandı. Avusturyalı, Çek ve İsveçli bilim insanları bir araya gelip bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmalara göre ortalama vibrato 5.4 Hz ila 6.9 Hz arasında değişiyor. Bu vibrato denilen ise sesin yarattığı titreşim etkisi. Frekans arttıkça hem söyleyenin boğazı hem dinleyenin kulağı rahat ediyor. Yani bu vibrato ne kadar artarsa ses o kadar güzel. Freddie Mercury’nin sesinin vibratosu 7.04 Hz.
Freddie Mercury'nin normal konuşma sesi bariton aralığında olmasına rağmen şarkı söylerkenki sesi tenor idi. Kaydedilmiş vokal aralığı yaklaşık 4 oktav idi. Vokal aralığı ile birlikte Mercury teknik açıdan zor şarkıları da çok güçlü ve gür bir sesle yorumladı.
Freddie Mercury, Queen'in "Greatest Hits" albümündeki 17 şarkının 10'unu yazdı. Bunların bazıları: "Killer Queen", "Bohemian Rhapsody", "Somebody to Love", "We Are the Champions" ve "Don't Stop Me Now" gibi popüler şarkılar var.
Queen grubunun dört üyesinin de söz yazarı olmasına rağmen Mercury'nin şarkılarında dikkat toplayan en büyük özellik, rock, heavy metal ve disco gibi farklı tarzları birleştirmesiydi. Bazı şarkılarının yapısı diğerlerine göre çok daha anlaşılmaz, bazılarınınki ise oldukça basitti.
Queen ile yaptıkları çalışmalara ilaveten Mercury "Mr. Bad Guy" (1985) ve "Barcelona" (1988) adlı iki de solo albüm çıkardı.
1993'te "Living On My Own"'un bir remiksi Britanya listelerinde birinci sıraya yükseldi ve 13 hafta listede kaldı.
"Barselona", Mercury'nin hayranlık duyduğu opera şarkıcısı Montserrat Caballé ile kaydedilmiş olup pop müzik ile operanın fevkalade birleşiminden oluşuyordu. Caballé, albümün, kendi kariyerindeki en büyük başarılarından biri olduğunu söylemiş ve Mercury için: "O sadece bir pop şarkıcısı değil, bir müzisyen idi, piyanonun başına geçer ve beste yapmaya başlardı. Farklı müzik stillerini bir araya getirmenin yeni bir yolunu keşfetmişti. O bu işi yapan ilk ve tek kişidir." şeklinde konuşmuştu. Eylül 2006'da, Birleşik Krallık'ta Freddie Mercury'nin 60. doğum günü şerefine, onun solo çalışmasını da içeren bir derleme albüm piyasaya çıkarıldı. Albüm Britanya listelerine ilk 10'dan giriş yapmayı başardı.
Mercury'ye 1987 ilkbaharında AIDS teşhisi kondu. Oysa ki o yıl yayımlanan bir röportajında Mercury, test sonuçlarının negatif çıktığını söyleyerek AIDS olduğunu reddetmişti. Basını, bu inkarlara rağmen Mercury'nin sağlığı ile ilgili olarak yayılan dedikoduların peşini bırakmadı. Yaşamının son yıllarında, "These Are the Days of Our Lives" filmindeki çelimsiz görünüşü de bu dedikoduların yayılmasına pay çıkartıyor ve ciddi bir rahatsızlığı olduğunu belli ediyordu.
Mercury; HIV testlerinin pozitif çıktığını itiraf ettikten 24 saat sonra; 22 Kasım 1991'de hayatını kaybetti.
Rock efsanesi Mercury’nin ölüm yıl dönümünün 27. Yılında saygı ve özlemle anıldı.
Yazar: Seda Gizem BOZALP